RE:FACT - Podcast a jövőről

8. Ön vezet vagy önvezet? - Autózás ma és a jövőben

Episode Summary

A RE:FACT Podcast nyolcadik részében az autóipar jövőjének másik oldalát járjuk körül. Előző epizódunk vendégei, Dr. Szászi István a Bosch Budapesti Fejlesztési Központ vezetője és Horváth András „elektronauta” youtuber az autonóm járművek, az önvezető autózás kényelmes és biztonságos világába nyújtottak betekintést.

Episode Notes

Az önvezető autózás víziója már a XX. század elején is foglalkoztatta az embereket. Számos, főként a sci-fi műfajába tartozó könyv, film, képregény dolgozta fel ezt a témát, talán ezért is azonosítottuk eddig ezeket az innovációkat távoli, jövőbeli technológiai újdonságokként. Ezek a technológiák napjainkban azonban már könnyen elérhetőek, a forgalomban közlekedő járművek nagyrészében valamilyen formában már dolgozik egy hasonló, alacsonyabb tudású rendszer.

Adásunkban szót ejtünk az önvezető autózás szabványának egyes szintjeiről, azok technológiai vetületeiről, illetve arról is, hogy mikor válik a széles közönség számára is elérhetővé ennek a szabványnak a legmagasabb szintje. Rövid betekintést nyújtunk a különböző fejlesztések jelenlegi helyzetébe, kitérünk az autonóm járművek használatának etikai és morális problémáira, többek között a balesetek kérdésére is. Miért adnak nagyobb biztonságot a vezetéstámogató rendszerek? Miért komfortosak ezek a megoldások? Mégis miért utasítják el sokan ezeket az innovációkat? Mit jelent az önvezető autózás esetében a level 2 hands on és hands free? Miért csak egy szűk mesterségesintellgencia-algoritmus dolgozik egy önvezető autóban?

Ha Te is beülnél már egy kormány nélküli buborékautóba, akkor hallgasd meg epizódunkat és kerülj képbe az autopilot rendszerek jelenlegi helyzetével.