RE:FACT - Podcast a jövőről

4. Űrkutatás hazánkban és a világban: hova tovább?

Episode Summary

A RE:FACT Podcast negyedik részében Bacsárdi Lászlóval a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) alelnöke, a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék docensével beszélgettünk egy rendkívül izgalmas téma, az űrkutatás keretein belül.

Episode Notes

Talán nem is gondolnánk mennyi technológiai eszköz fejlődését, kifejlesztését és később a fogyasztói piacra, a köztudatba kerülését generálta az űrkutatás és az űrutazás fejlődése. A legegyszerűbb példa erre, amely talán minden hallgató zsebében ott lapul, az okostelefon kamerája. A NASA az űrutazásai alkalmával kényszerült arra, hogy egy minél kisebb és könnyebb képalkotási technológiát fejlesszen ki a kameráihoz, annak érdekében, hogy az űreszköz kilövése kevésbé legyen költséges. Ma már ugyanezt a technológiát használják az okostelefonok kameráinak gyártói is.

Az adásban ugyanakkor fény derül az űrkutatás és az űrtevékenység közötti különbségre, illetve arra is, hogy milyen előnyei származnak Magyarországnak abból, hogy belépett az Európai Űrügynökségbe. Mik azok a nagyszabású projektek, amikben részt vehetnek a hazai kutatók és az egyetemi hallgatók? Milyen lehetőségei vannak egy magyar fiatalnak az űrkutatásban, űrutazásban? Miért nem egyszerű kérdés az űrszemét-helyzet kezelése, az eltakarítása? Milyen veszélyek rejlenek ebben? Mi a helyzet a magyar műholdakkal? Miért nem csak a technológiai oldala bonyolult és problémás a Mars-utazásnak?

A fentiekre és még számos más izgalmas kérdésre derül fény a podcast negyedik adásában. Ha szerinted sem határ a csillagos ég, akkor hallgasd meg epizódunkat!