RE:FACT - Podcast a jövőről

3. Negyedik ipari forradalom: valóság vagy fikció?

Episode Summary

A RE:FACT Podcast harmadik adásában három ipari szakember volt a vendégünk: Ács István, a Nemzeti Technológiai Platform társelnöke és a Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója, Varga Dénes a Varga-Flexo Kft. ügyvezetője és Váncza József a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet laborvezetője. Segítségükkel eloszlattuk a ködöt a negyedik ipari forradalom körül és felvázoltunk egy tiszta víziót a jövőre nézve.

Episode Notes

Az első ipari forradalom a szénfűtésű gőzgép feltalálásával hozott robbanásszerű gyártástechnológiai fejlődést. A második ipari forradalom az elektromossággal adott lendületet a termeléstechnológiának. Az Ipar 3.0 - ami már az 1970-es években elkezdődött - az informatikával hozott változást az iparba és állította a számítástechnikát a gyártás középpontjába. Mi a helyzet a negyedik ipari forradalommal? Valóban nevezhető forradalomnak? Hol tartunk most? Mitől lesz egy gyár ipar 4.0-s? Miért fontos jelenleg is az ember szerepe az üzemekben?

Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ a szakemberek segítségével, miközben egy tiszta képet alkottunk arról, miért és milyen eszközök, folyamatok segítségével állítja a hatékonyságot a középpontba az Ipar 4.0. Az elméleti alapok mellett a két gyártócég vezetőjének segítségével a gyakorlati oldalát is megismerhettük és azt is megtudhattuk, hogyan hatott ezekre a folyamatokra a COVID-19 járvány.

Szeretnél Te is tisztán látni végre az Ipar 4.0-val kapcsolatban? Hallgasd meg epizódunkat!