RE:FACT - Podcast a jövőről

18. Kávéból forráskód: A szoftverfejlesztő hétköznapja és a szoftverfejlesztés rejtelmei

Episode Summary

„Manapság már a kalapácsban is mikrokontroller működik” – mondja Farkas Zsolt, a CodingLab fejlesztési vezetője. Minden nap szoftverek százait használjuk, de felhasználóként bele sem gondolunk mennyi munkaóra és erőfeszítés lehet létrehozni például egy mobilbank applikációt. Napjainkra nemcsak felértékelődött, de fel is hígult a szoftverfejlesztői szakma: cégek ezrei keresik a legalább minimális programozói tudással rendelkező munkavállalókat, oktatóközpontok százai kínálnak gyorstalpaló programozói képzéseket állásgaranciával. Ami biztos: a szakma nagy népszerűségnek örvend és rengeteg embert szív fel. Nem könnyű munka, ugyanis napi 3-4 óra folyamatos koncentrációt igényel, mellette állandó kommunikációt a munkatársakkal és a határidők pontos betartását. De milyen, ha közelebbről megvizsgáljuk?

Episode Notes

Adásunkban Farkas Zsolt segítségével öntünk tiszta vizet a pohárba a szoftverfejlesztésről és a szoftverfejlesztőkről kialakult elképzelésekkel kapcsolatban. 

Megnézzük egy programozó napját közelebbről. Beszélünk a hatékony projektmenedzsment fontosságáról, és arról is, hogy milyen informatikusra van szükség manapság, mitől lesz igazán programozó valaki. Megválaszoljuk a következő kérdéseket: Mi történik egy elavult szoftverrel? A jövőben mesterséges intelligencia írja majd a programokat? Miért lett olyan sikeres a Tesla, ha alapvetően nem klasszikus autógyártó cég? 

A mindennapjainkat átszövő szoftverek létrejöttének társadalmi, gazdasági és persze technológiai oldalát is megismerheted adásunkban.