RE:FACT - Podcast a jövőről

11. BIG DATA: Az adatok mindenekfelett?!

Episode Summary

A RE:FACT Podcast tizenegyedik epizódjában a „big data” színtereire utazunk Nádai Bence, a Dmlab data scientistjének és Tóth Zoltán, a Datapao technikai vezetőjének kíséretében. Mára közismert tény, hogy az ingyenesen használható közösségimédia-oldalak esetében nem maga a felület, hanem a felhasználók adatai és a hozzájuk kapcsolódó fogyasztási szokások bírnak igazi kereskedelmi értékkel. Nincs olyan iparág, ahonnan ne lehetne valamilyen szempontból értékes, felhasználható adatot gyűjteni. Az adatgyűjtés és adathalászat, a big data analyst-ek fénykorát éljük!

Episode Notes

Adásunkban tisztázzuk a big data és az adattudomány legfontosabb fogalmait, valamint, hogy miért fontos az edukáció szerepe ezen az üzleti területen. Megnézzük azokat az iparágakat, ahol a legtöbbet használják az ehhez kapcsolódó módszereket és a leginkább profitálnak belőle, de azokat is, akiknél a túlzott adatelemzés visszájára fordul. Megtudjuk, milyen adatokat gyűjtenek rólunk, és, hogy mire használják ezeket az olyan techóriások, mint a Facebook vagy a Netflix. Rávilágítunk az adatok tárolásának veszélyeire és arra is, hogy miért biztonságos a felhőalapú tárolórendszerek használata. Ha eddig nem hallottál a georedundanciáról és a cloud computingról, most már tudni fogod, hogy milyen témához kapcsold! Beszélünk arról, hogy miért érdemes a mesterséges intelligenciát és a hatalmas mennyiségben rendelkezésre álló adatokat párosítani, s hogyan használhatjuk mindezt akár a hétköznapokban is. Gyakorlati példákat mutatunk be az adattudomány és a big data biznisz területéről, hogy ezzel is közelebb hozzuk ezt a misztikus, sokszor megfoghatatlannak tűnő, adatmágiának is nevezett területet a hétköznapok világához.

Energiacégek, telekommunikáció, médiavállalatok, ipar – mind óriási felhasználói a „big data” iparágnak. Ha Te is kíváncsi vagy, hogyan működik az adatalapú világ, hallgasd meg adásunkat!