RE:FACT - Podcast a jövőről

1. Dr. Mérő László: Öntudatra ébredhet-e a mesterséges intelligencia?

Episode Summary

A RE:FACT Podcast bevezető adásában a magyar tudományos élet és a mesterségesintelligencia-kutatás egyik meghatározó alakjával, dr. Mérő László matematikussal beszélgettünk.

Episode Notes

1997-ben Garri Kaszparov volt az első sakkvilágbajnok, aki vereséget szenvedett sakkjátszmában egy számítógéptől, az IBM által fejlesztett Deep Blue-tól. Ez a kísérlet jó példa volt arra, hogy a szakértők értékelni tudták a mesterségesintelligencia-kutatás akkori állását. De mi a helyzet manapság?

Első epizódunk alkalmával Mérő professzor úr segítségével körbejártuk a mesterséges intelligencia számos aspektusát, többek között azt, hogyan változott a tudomány a számítástechnika, a jog és több más szakterület fejlődésével. Milyen veszélyek és főként, milyen lehetőségek rejlenek az AI-ban, miért és miért nem mesterséges intelligencia egy önvezető autó. Kitértünk arra is, hogy milyen problémákkal szembesülhet a társadalom a mesterséges intelligencia technikai, jogi és akár vallási kereteinek meghatározásakor és erre milyen megoldások születhetnek a jövőben.

Ha téged is foglalkoztatnak ezek a kérdések, hallgasd meg podcast epizódunkat!

Műsorvezető: Juhász Bálint

Készíti a Podcasterz.hu csapata: podcasterz@podcasterz.hu